FORMA DE PROPRIETATE :
Societate comercială pe acţiuni, număr de înregistrare Camera de Comerţ J 02/674/1995, Cod Fiscal RO5799643.
Acţionari : 99,9% Consiliul Local Sebiş, 0,1% persoane fizice.
PROFILUL DE ACTIVITATE:
UZINA DE APĂ SEBIŞ
Uzina de apă Sebiş este amplasată pe malul drept al pârâului Valea Deznei în amonte de oraş Sebiş, în cartierul Prăjeşti, str. Codrului, la ieşirea spre Moneasa. În cadrul uzinei de apă se desfăşoară următoarele activităţii :
Suprafaţa totală a Uzinei de apă Prăjeşti, str. Codrului Nr. 58, localitatea Sebiş, este de 9.622 mp, din care:
- suprafaţă construită: 1.361,5 mp;
- spaţiu verde: 8.260,5 mp.
Sistemul de alimentare cu apă este compus din următoarele componente principale :
Fluxul tehnologic al uzinei de apă este următorul :
Priza de apă – Grătare - Desnisipator Staţia pompare tr.I - Bazine de amestec cu sulfat de aluminiu (gospodărire reactivi) - Bazine de reacţie – Decantoare orizontale - rezervor 150 mc – Staţia pompare tr.II – Camere de aerare – Bazine de filtrare – rezervor tampon 150 mc + rezervor serviciu 500 mc – Staţia de pompare tr.III - Clorinare – Rezervor distribuţie 2 x 750 mc – Coloane de aducţiune şi distribuţie – Consumatori.
Sistem centralizat de alimentare cu apă al oraşului Sebiş, jud. Arad şi sistem microzonal de alimentare cu apă al localităţilor limitrofe.
În aceste sisteme microzonale de alimentare cu apă funcţionează următoarele staţii de repompare a apei:
- STAŢIA POMPARE BUTENI:
- 1 electropompă EPH tip SADU 80 x 50 având caracteristicile:
Q = 16 mc/h, H = 50 m CA, P = 7 kw, n = 1.500 rot./min.
Q = 20 mc/h, H = 60 m CA, P = 7,4 kw.
- STAŢIA POMPARE BÂRSA:
- 1 electropompă HEBE având caracteristicile:
Q = 10 mc/h, H = 40 m CA, P = 7 kw, n = 1.500 rot./min.
- STAŢIA POMPARE SĂLĂJENI:
- 2 electropompe EPH tip SADU 50 x 40 având caracteristicile:
Q = 12 mc/h, H = 30 m CA, P = 7 kw, n = 1.500 rot./min.
SISTEMUL DE CAPTARE PRUNIŞOR
Alimentarea cu apă potabilă a localităţii Prunişor se realizează dintr-un foraj hidrogeologic având adâncimea de 118 m. Acest foraj a fost executat în anul 1997 şi a captat patru strate acvifere nisipoase, cuprinse în intervalul 66-102 m. Debitul este de 3,0 l/s, la o denivelare de 24,6 m, adâncimea nivelului piezometric fiind de 6,3 m. Apa provenită de la acest foraj este tratată cu hipoclorit şi pompată spre rezervorul de înmagazinare situat în extremitatea de nord-est a localităţii Prunişor, având capacitatea de 200 mp. Din rezervor apa intră în cădere liberă în reţeaua de distribuţie în lungime de 5,5 km, alcătuită din conducte din PVC cu diametrul interior de 125 mm. De această apă beneficiază locuitorii, agenţii economici şi instituţiile din localitatea Prunişor.
Suprafaţa staţiei de captare Prunişor este de 36 mp din care:
În cadrul staţiei de captare Prunişor funcţionează o electropompă, care sigură necesarul de apă cu următoarele caracteristici:
- electropompă submersibilă tip GRUNDFOS din inox, având:
Q = 10 mc/h; H = 57 mCA; Hmax = 107 mCA; P = 3 kw.
TARIFE APĂ POTABILĂ
Tipul tarif |
Suma + T.V.A. |
|
|
Apă potabilă |
3,83 lei/mc. |
|
|
Taxa populaţie |
5,00 lei |
Taxa Agent Economic |
12,00 lei |
Taxa Instituţie |
12,00 lei |
Preţurile nu conţin T.V.A., iar T.V.A. –ul este în cotă de 9% |
STAŢIA DE EPURARE SEBIŞ
Sistemul centralizat de canalizare al oraşului Sebiş, jud. Arad, Staţia de epurare este amplasată în bazinul hidrografic : Crişul Alb, Cursul de apa : Valea Deznei, Malul drept, la cca 0,6 km aval de oraş Sebiş, iar gura de vărsare este pe malul drept al Văii Deznei – afluent al râului Crişul Alb.
Apele uzate din zonele joase ale oraşului Sebiş sunt canalizate în 2 staţii de pompare, de unde sunt pompate în colectoarele gravitaţionale.
Staţia de epurare are rolul de a prelua şi epura apa uzată menajeră şi industrială din oraşul Sebiş. Staţia epurează mecano - biologic apele uzate precum şi stabilizarea nămolurilor rezultate în urma proceselor de epurare, iar efluentul staţiei este deversat în râul Crişul Alb.
Schema tehnologică a staţiei de epurare constă din :
- colector principal;
- treaptă mecanică;
- treaptă biologică.
În prezent Staţia de epurare a oraşului Sebiş are următoarele caracteristici:
Adresă : str. Abatorului, nr. 1, Oraş Sebiş, jud. Arad
Reţeaua publică de canalizare menajeră
|
ACTIVITATEA DESFĂŞURATĂ ÎN STAŢIA DE EPURARE
Colectarea şi epurarea apelor uzate.
Sistem centralizat de canalizare al oraşului Sebiş, jud. Arad Staţia de epurare este amplasată în bazinul hidrografic : Crişul Alb, Cursul de apa : Valea Deznei, Malul drept, la cca 0,6 km aval de oraş Sebiş, iar gura de vărsare este pe malul drept al Văii Deznei – afluent al râului Crişul Alb.
Suprafaţa totală a staţiei de epurare este de 6.960 mp, din care:
Schema tehnologică a staţiei de epurare constă din :
- colector principal;
- treapta mecanică are rol de a epura mecanic apa uzată intrată în staţie şi are următoarele componente:
- grătar;
- desnisipator;
- staţie de pompare
- 2 decantoare etajate Imhoff
( 2 x 2.500 locuitori);
- treapta biologică are rolul de a epura biologic apa uzată şi are următoarele componente:
- bazin aerare combinat cu 2 aeratoare
submersibile;
- canal de evacuare;
- gura de vărsare.
Pe lânga apa uzată care intră gravitaţional în colectorul principal mai este şi apa colectată de cele două staţii de pompare din zonele joase ale oraşului Sebiş, care prin colectoarele gravitaţionale intră tot în colectorul principal.
Cele două staţii de pompare au următoarele caracteristici:
-presiune 1 atm (mCA)
TARIF CANALIZARE
Tipul tarif |
Suma + T.V.A. |
Canal |
1,19 lei/mc. |
Preţurile nu conţin T.V.A., iar T.V.A. –ul este în cotă de 9% |
SCHEMA TEHNOLOGICĂ A SISTEMULUI DE SALUBRIZARE
Sectorul de salubrizare din cadrul S.C.Termo-Construct S.A. Sebiş desfăşoară următoarele activităţii:
- precolectarea, colectarea, colectarea selectivă, transportul şi depozitarea controlată a deşeurilor menajere şi a celor asimilate acestora, inclusiv a deşeurilor toxice din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special;
- deszăpezirea, curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau îngheţ.
Programul de colectare şi transport este stabilit printr-o planificare pe străzi, care este respectat şi afişat la sediul societăţii. Ridicarea pubelelor stradale din faţa caselor de la populaţia oraşului Sebiş şi localităţile aparţinătoare Prunişor, Prăjeşti şi Donceni se face cu o autogunoieră compactoare de 15 mc, iar pentru străzile unde nu poate intra autogunoiera şi pentru crengile rezultate din toaletizarea pomilor stradali se folosesc două tractoare cu remorcă de 3 mc. Totodată, deşeurile menajere colectate în containerele de 4 mc se face cu autospecială de ridicat containere, de la agenţii economici, instituţii la solicitarea acestora, iar din faţa blocurilor de câte ori este necesar.
În parcuri, pe străzi şi în incinta locurilor publice sunt amplasate pubele care se descarcă de două ori pe săptămână, respectiv marţi şi vineri, în containere de 4 mc şi cu autospeciala de transport containere sunt transportate la groapa de gunoi de câte ori este necesar.
Materialele colectate electrice şi electronice sunt colectate şi depozitate într-o magazie. Acestea sunt predate firmelor care se ocupă cu colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice, cu care avem încheiate contracte de prestări servicii.
În oraşul Sebiş sunt amplasate trei puncte de colectare selectivă pentru sticle de plastic şi hârtie, precum şi în localităţile Prunişor şi Donceni. Ele sunt preluate cu ajutorul firmelor cu care sunt încheiate contracte de prestări servicii.
În intravilanul localităţii Sebiş se organizează acţiuni de curăţenie a albiei râului şi de asemenea curăţirea zonei drumului la intrarea în localitate la solicitarea Primăriei. Şanţurile şi rigolele din interiorul localităţii sunt curăţate şi decolmatate pentru păstrarea curăţeniei şi scurgerea apelor pluviale în bune condiţii.
Pe perioada de iarnă societatea noastră execută lucrări de deszăpezire pe raza oraşului Sebiş.
Se intervine atât cu tractor cu plug cât şi cu utilaj cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii, cu utilajele din dotare şi cu cele cu care avem încheiate contracte de închiriere.
Pentru îndepărtarea poleiului de pe căile publice se acţionează cu nisip antiderapant cu sare, răspândit din sărăriţă sau manual din tractor cu remorcă.
Podurile şi accesul pe scări sunt curăţate de zăpadă manual, iar pentru îndepărtarea poleiului se aruncă nisip cu sare.
TARIFE SALUBRITATE
Tipul tarif |
Suma + T.V.A. |
Tarif persoană/lună |
-,-- lei/persoană |
Tarif Agenţi economici/lună |
--,-- lei |
Tarif Instituţii/lună |
--,-- lei |
Taxă anuală Agenţi Economici |
--,-- lei |
Preţurile nu conţin T.V.A., iar T.V.A. –ul este în cotă de --% |
CENTRALA TERMICĂ SEBIŞ
Adresa: Str. Plopilor, nr. 2, localitatea Sebiş, Jud. Arad.
Centrala Termică din cadrul S.C. Termo-Construct S.A. execută serviciul de producere şi distribuţie energie termică următoarelor instituţii: Liceul Teoretic Sebiş, Primăria Oraş Sebiş şi Oficiul Poştal Sebiş, sub forma de prestare de serviciu, percepând o taxă stabilită pe Gcal şi aprobată de Consiliul Local Sebiş.
Centrala termică funcţionează cu combustibil lichid, respectiv motorină şi este aprovizionată de fiecare din cei trei consumatori cu care avem încheiat contractul de prestare de serviciu, iar activitatea este realizată de doi fochişti autorizaţi.
Centrala termică este în proprietatea Consiliului Local şi este dată în gestiunea societăţii noastre, prin H.C.L.,începând cu luna noiembrie 2010, fiind autorizată I.S.C.I.R.
Menţionăm faptul că la data preluării centralei termice de către S.C.Termo-Construct S.A. în gestiune nu mai existau asociaţii de locatari. Astfel, s-a apelat la societatea noastră pentru a livra energie termică, şi datorită faptului că suntem singurul operator local care dispune de fochişti autorizaţi I.S.C.I.R.
Preţul prestării serviciului se prezintă, după cum urmează:
Serviciu |
Anul 2019 |
Producere şi distribuţie |
199 lei exclusiv TVA |
Preţul pentru prestarea serviciului conţine următoarele componente: energia electrică, apa brută care se introduce în instalaţie, cheltuielile cu munca vie pentru doi fochişti, amortizare cazane şi redevenţă.