PROFILUL DE ACTIVITATE:

Cod CAEN 3600 Captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile.

Cod CAEN 3700 Colectarea şi epurarea apelor uzate.


FORMA DE PROPRIETATE :

Societate   comercială   pe acţiuni, număr de înregistrare Camera de Comerţ J 02/674/1995, Cod Fiscal RO5799643.
Acţionari : 99,9% Consiliul Local Sebiş, 0,1% persoane fizice.

 

 

Până în jurul anilor 1973 – 1974 alimentarea cu apă  în oraşul Sebiş se făcea din surse locale. Blocurile de locuinţe erau alimentate din 3 buc. puţuri săpate, cu un debit total de 0,8 l/s.            
În anul 1973, fostul IPOTRIM Timiş elaborează o documentaţie “Studiu tehnico-economic pentru alimentarea cu apă” , în care se prevedea ca alimentarea cu apă să se facă din două surse :

  1. din sursa de suprafaţă din Valea Deznei, pentru un debit de 16 l/s.
  2. din subteran, dintr-un front de captare de 4500 m, format din 24 puţuri de mică adâncime (10m), amplasate în zona podului rutier Buteni - Sebiş.

          Ulterior studiile ISPIF nu au confirmat existenţa apei freatice în cantitate şi de calitate necesară, astfel renunţându-se la această sursă.
După obţinerea avizelor (acord OGA Arad Nr. 2-7/28.03.1973) s-a trecut la execuţia lucrărilor, realizându-se captarea din Valea Deznei, la Prăjeşti, priza de mal, bazinul de acumulare, decantor, camera de aerare, filtrele rapide şi rezervorul de înmagazinare de 2 x 750 mc amplasat pe deal.
Ulterior se extinde sistemul de alimentare cu apă realizându-se şi un sistem microzonal de alimentare cu apă a localitaţilor limitrofe: (Buteni, Chisindia, Bârsa, Aldeşti, Voivodeni, Hodiş, Donceni, Sălăjeni, Prunişor), realizându-se un debit instalat de 40 l/s.

Până în jurul anilor 1973 – 1974 canalizarea era asigurată de instalaţii locale (fose septice şi cu un decantor Inhoff).
În anul 1974, fostul IPOTRIM Timiş elaborează o documentaţie:
“Studiu tehnico-economic pentru canalizare a apelor uzate industriale şi fecaloid – menajere a oraşului Sebiş”, în care se prevedea o staţie de epurare mecano-biologică, care în etapa I  urma să aibe 15,3 l/s debit instalat.
Pentru epurarea apelor uzate nu s-au executat lucrări, astfel că până în anul 1980 zona de locuinţe evacua apa uzată în Valea Deznei prin 7 buc. fose septice.
Fosta IJGCL Arad comandă la Centrul de Proiectări Arad documentaţia tehnică pentru realizarea în cadrul investiţiei: “ Blocuri de locuinţe Sebiş”, realizarea unui colector menajer şi a unei staţii de epurare mecanice (un decantor Imhoff de 2.500 locuitori) cu un debit de 7,2 l/s.
Pentru această lucrare se obţine Acordul OGA Arad nr. 22/25.06.1981.Aceste lucrări s-au executat şi se pun în funcţiune în anul 1988.        
Extinzându-se reţelele de alimentare în localitatea Sebiş, în anul 1994 Consiliul Local al Oraşului Sebiş comandă la RAAC Arad care elaborează documentaţia tehnică : “ Extindere canalizare şi staţie de epurare oraş Sebiş”, în care se prevedea :

  1. extinderea canalizării pe o lungime de 1,8 km (str. Calea Aradului, str. Oituz).
  2. Extinderea staţiei de epurare prin execuţia unui decantor Imhoff de 2.500 locuitori, platforma de uscare nămol, treapta de epurare biologică (bazin de aerare + decantor secundar), capacitatea de epurare a staţiei ajungând la 15 l/s.
  3. Evacuarea apelor în râul Crişul Alb, faţa de Valea Sebiş cum era anterior.

          Pentru aceste lucrări s-a obţinut Acordul de Mediu  nr. 35/04.05.1994 şi Avizul de gospodărire a apelor nr. C 20/ 27.04. 1994.
Ulterior în anul 1995 Consiliul Local Sebiş comandă la S.C.Urbis S.A. Studiul de fezabilitate “ Extinderea reţelei de canalizare menajeră în oraşul Sebiş” în care se prevedea canalizarea în zona de sud între P.Sebiş şi gara CFR, pe străzile Crişului, Liliacului, Dornei, Viilor, Măgurei, Izvorului, Orizontului, Calea Aradului, Lăcrimioarelor.
Pentru aceste lucrări nu s-au obţinut acord de mediu şi aviz de gospodărire a apelor şi nu s-au executat lucrările de extindere a canalizării şi a staţiei de epurare, rămânând o perspectivă de viitor.
În anul 2008 au început lucrările de extindere a reţelelor de canalizare menajeră pe toate străzile oraşului Sebiş, cu tuburi din PVC cu diametre cuprinse între Dn  250 - 500 mm, în lungime de 26.425 m. Lucrările s-au finalizat în anul 2010, dar pe anumite străzi s-au mai executat extinderi de reţele,  iar  lungimea  totală a reţelei de canalizare este de 31.660 m.
În decursul anilor societatea a suferit mai multe modificări, astfel:
- Înainte de anul 1989 a fucţionat ca secţie în cadrul I.J.G.C.L.Arad – Uzina de Apă Sebiş;
- După anul 1989 funcţionează în cadrul R.A.A.C. Arad ca secţie – Uzina de Apă Sebiş;
- În anul 1995 se înfiinţează S.C. TERMO-CONSTRUCT S.A. în oraşul Sebiş pe structura fostului  Microsistem de alimentare cu apă, având în componenţă: Uzina de Apă, Staţia de Epurare, Serviciul de salubritate şi Centrala Termică.
- În anul 2000 societatea a fost preluată de S.C. COMERA S.A. Arad şi S.C. AQUA VEST S.R.L. Arad;
- În anul 2002 este transformată în SERVICIUL PUBLIC din cadrul Primăriei Sebiş;
- Din anul 2005 se transformă în S.C. TERMO-CONSTRUCT S.R.L., iar spre sfârşitul anului în S.C. TERMO-CONSTRUCT S.A. cum este şi în prezent.